Ольга Родіонова

Як зрозуміти чи сумісні ви з партнером 

Поділитись у:

Зустрівши «ідеального» партнера кожен хоче знати, чи є перспектива у відносин, чи достатньо закоханості, чи існують інші фактори, що впливають на міцність союзу. Так, такі критерії є. Чим більше проблемних точок у сумісності пари, тим вища ймовірність, що відносини будуть складними і незабаром закінчаться. Ось ці ключові точки.

Фізіологічна сумісність. Мова не тільки про сексуальний контакт і задоволення знаходиться поруч із партнером, вдихаючи його запах та торкаючись шкіри. Велике значення мають фізіологічні переваги, що відносяться до спільного проживання та побуту. Наприклад, ви «жайворонок» надвечір сильно втомлюєтеся і любите лягати спати рано, а партнер «сова», його активність до ночі підвищується, на думку спадають творчі ідеї, які треба терміново реалізовувати і заснути він може лише за північ.  Або ви «мерзляк», вдома ходите в шерстяних шкарпетках і кутаєте в плед, а кровообіг партнера настільки швидкий, що весь час спекотно, мало повітря і він включає кондиціонер, що відкриває на ніч вікна. Конфлікти цьому грунті неминучі. Такій парі нестерпно ділити загальний простір, але цілком можливий гостьовий шлюб, де зустрічаються кілька годин або живуть у регулярних відрядженнях. Але це якщо влаштовує обох.

Емоційна сумісність. Темперамент, емоційна відкритість, кількість бажаних контактів може бути дуже різною. Стриманий інтроверт та емоційний екстраверт довго бути разом не зможуть. Один прагне до усамітнення, черпає енергію від читання книжок та природи, іншому хочеться більше спілкування та активної взаємодії, тільки так він почувається живим. На початку відносин подібні особливості можуть навіть тішити, можна почути в такій парі: «ми взаємодоповнюємо один одного», «я навчаюсь у нього новому поведінці» тощо, але чим далі, тим більше буде один до одного претензій «ти мене не тямиш”. Різниця зчитуватиметься як особиста неповага. Кожен схильний приписувати причини поведінки іншого зі своїх поглядів на світі. “Якщо ти хочеш веселитися, значить ти недостатньо глибокий” або “якщо ти любиш самотність, то ти нудний” Відмінності потрібні і важливі в парі, але вони не повинні бути кардинальними. Якщо один дуже рухливий, швидко зближується і швидко насичується спілкуванням, то іншому треба довго і повільно розкачати, щоб відкритися і увійти в контакт. Поки один тільки розганяється і смакує, інший уже втомився. У такому разі можливості емоційно і душевно зустрітися немає. 

Інтелектуальна сумісність. Коли ейфорія букетно-цукеркового періоду проходить наступають будні і якщо людям нема чого обговорити один з одним, подискутувати на якісь актуальні теми, то у відносинах не буде енергії. До інтелектуальної сумісності належить і почуття гумору, яке відповідає мислення. Чи смієтеся ви з жартів один одного, чи дивитеся однакові гумористичні шоу? Деякі намагаються врятуватися дітьми, обговорюючи їхнє життя, але в результаті від цього страждають усі.

Ціннісна сумісність. Рівень етичності та духовної зрілості. Якщо партнери не збігаються за цінностями, то в кращому разі їм нема про що розмовляти, а в гіршому будуть хронічні конфлікти, образи та страхи. Ідеологічна війна за те, хто має рацію і чиї цінності важливіше дуже виснажує. Наприклад, для вас чесність це природно і немає нічого такого, заради чого варто йти по трупах, а партнер вважає, що не обдуриш – не проживеш, не заробиш. Або ваш партнер миролюбний, як кіт Леопольд і дотримується принципу «вдарили по одній щоці, підстави іншу», а ви вважаєте, що треба боротися і жорстоко карати винних. Дуже низька статистика, хто змінив свої погляди під впливом партнера, тому чекати не варто.

Психологічний вік. Не настільки важливо, яка у вас різниця в біологічному віці, як значення має психологічна зрілість. Кожен дорослішає по-різному, один стає самостійним, відповідальним, знає чого хоче і реалізує себе вже в 25 років, інший і в 50 не здатний вирішувати життєві проблеми та не вміє керувати емоціями. Психологічна зрілість це розуміння свого життєвого шляху, цілей та завдань, які можуть змінюватися, але схильність осмислювати життя і ставиться до нього відповідально залишається.

Перейти до інших постів

Що таке краса

Якщо дитина бреше

Хвороба це мій ворог чи друг?